Met de komst van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) nemen de interpretatievraagstukken toe. Ook moet hier en daar wat oud zeer worden opgeruimd. En de eerste Vraag&Antwoorden komen los, ziet Theo Gommer, die zich ook waagt aan een voorspelling van rechtszaken onder de Wtp.
Resultaten
‘Niet alle ballen op later’
In een traditioneel pensioen gelooft Sjaak Zonneveld, directeur en oprichter van BrightPensioen (beleggingsinstelling voor derde pijler pensioenopbouw) niet zo. Hij zou veel meer flexibiliteit willen in het pensioensysteem. Voor werknemers én voor zzp’ers. ‘In de pensioenwereld zijn we erg gericht op later. Maar soms is het ‘nu’ ook belangrijk.’
Sterk verruimde lijfrenteruimte, benut de aftrekposten maximaal!
Per 1 juli 2023 is met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023 de lijfrenteruimte fors toegenomen. De fiscale lijfrenteruimte is gelijk getrokken met het maximale inlegpercentage voor pensioenen. Het percentage voor de berekening van de lijfrenteruimte is hiermee verhoogd van 13,3% naar 30%, een stijging van maar liefst 225%. Hoe benut je de ruimte optimaal?
Belastingdienst heldert fiscale Wtp-kwesties op
De Wet toekomst pensioenen (Wtp) brengt fiscale gevolgen voor pensioenregelingen met zich mee. De Belastingdienst/Centraal Aanspreekpunt Pensioenen (CAP) heeft afgelopen zomer meteen een aantal standpunten gepubliceerd bij een aantal kwesties. Theo Willemssen neemt ze door.
Compensatietips bij transitie naar een verzekerde flatrate regeling
Sinds we in het nieuwe pensioentijdperk leven, rollen de eerste impactanalyses voor werkgevers met een verzekerde pensioenregeling van de band. Voor deze ruim 50.000 werkgevers in Nederland vormt de impactanalyse de eerste stap richting de nieuwe pensioenregeling.
Dat is pech, voorwaardelijk pensioen weg. Of is de werkgever aansprakelijk?
Een werknemer treedt acht maanden voor zijn pensioendatum bij een nieuwe werkgever in dienst op initiatief van die werkgever. Zijn oude werkgever was aangesloten bij het bedrijfstakpensioenfonds in de vleessector. Daar had de werknemer een voorwaardelijk pensioen. Door zijn overstap verliest de werknemer dat voorwaardelijk pensioen bij pensioenfonds VLEP. In zijn nieuwe arbeidsovereenkomst staat dat de werkgever de afspraken zal overnemen. Het hof moet oordelen of de nieuwe werkgever aansprakelijk is voor de pensioenschade van de werknemer.
Wat betekent rechtspraak BPF eigenlijk voor werknemers?
Met enige regelmaat verschijnt er een vonnis waarbij één van de betrokken partijen een bedrijfstakpensioenfonds (BPF) is. Doorgaans gaan deze casussen over de werkingssfeer van het pensioenfonds en de verplichting van de betreffende onderneming om zich, eventueel met terugwerkende kracht, aan te sluiten bij het fonds. Maar wat zijn de gevolgen voor werknemers die ooit in zo’n bedrijfstak werkzaam zijn geweest?
Vergeet bij het vaststellen van de flatrate ook de concurrentie niet
Jan van Harten buigt zich in deze editie over de vraag van een ondernemer die wil weten welke overwegingen meespelen als het gaat om het vaststellen van de hoogte van de flatrate.
Aftrek van premies voor een lijfrente voor een meerderjarig invalide kind
Op 4 juli 2023 heeft de Kennisgroep Verzekeringsproducten en Assurantiebelasting van de Belastingdienst een standpunt gepubliceerd over de aftrekbaarheid van premies voor een lijfrente voor een meerderjarig invalide (klein)kind. Recent is de internetconsultatie voor het wetsvoorstel Fiscale verzamelwet 2025 gestart. Dat voorstel bevat een wijziging inzake genoemde lijfrente
Echtscheiding en het wijzigen van pensioen; kan dat?
De AG heeft zich recent uitgelaten over pensioen en echtscheiding en dan meer specifiek over de vraag of een partnerpensioen voor de toekomst gewijzigd kan worden zonder instemming van de partner.