Resultaten
Uitfasering van pensioen in eigen beheer; en de partner dan?
De partner van de dga is naar schatting in tenminste tachtig procent van de gevallen een vrouw. Kees Beishuizen bespreekt haar positie bij de uitfasering van het pensioen in eigen beheer.
Partnerpensioen: van knelpunten naar oplossingen
Het komt nog maar zelden voor dat er in een pensioenregeling geen partnerpensioen wordt meeverzekerd. Je zou daaruit kunnen concluderen dat het wel goed zit met de afdekking van het overlijdenrisico in de Nederlandse pensioenregelingen, maar niets is minder waar. Welkome veranderingen zijn onderweg.
Vrouw & Pensioen; de pensioenkloof
Eigenlijk zou ik er niet over moeten hoeven schrijven; de pensioenkloof tussen mannen en vrouwen. En dat gaat verder dan alleen maar ‘minder pensioenopbouw’. De vraag is hoe het komt, wat het is en wat je eraan kunt doen. Sommige aspecten zijn het gevolg van een eigen keuze, maar ook dan is het goed daar aandacht voor te hebben.
De pensioenpositie van partners over en weer
Hoe is de pensioensituatie van de vrouw in de hoedanigheid van inkomensafhankelijkheid van haar partner, die het (hoofd)inkomen verdient? De vrouw komt in die rol vaker in bepaalde situaties terecht, waarvan in dit artikel een aantal wordt uitgelicht. Uiteraard kan de vrouw ook het hoofdinkomen verdienen en de mannelijke partner inkomensafhankelijk zijn. Dan dient u voor “vrouw” te lezen “man”, want het maakt voor de formele pensioenpositie niet uit welk geslacht de partner heeft.
Moet pensioenfonds ‘redelijk’ zijn in discussie over aansluiting?
Over de werkingssfeer van bedrijfstakpensioenfondsen is al het nodige gezegd en geschreven. Het verplichtstellingsbesluit van het pensioenfonds moet voldoende duidelijk zijn voor een werkgever zodat deze, zonder aanvullende onofficiële toelichting, kan beoordelen of een aansluiting voor hem verplicht is. Onlangs heeft Gerechtshof ’s-Hertogenbosch aan de discussie een nieuw fenomeen toegevoegd: de toets van de redelijkheid en billijkheid
Handig handvat: hoe vermindert de pensioenaangroei de jaarruimte?
Met de inwerkingtreding van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) per 1 juli 2023 zijn flink wat wijzigingen in het lijfrenteregime doorgevoerd. Sommige bepalingen hebben pas werking gekregen vanaf 2024, zoals de wijziging in de vermindering in verband met opbouw van pensioenaanspraken binnen de berekening van de jaarruimte. Er zijn verschillende manieren van pensioenimputatie. Welke wijze van pensioenimputatie van toepassing is op een bepaalde deelnemer aan een pensioenregeling, wordt in dit artikel uitgelegd.
Premature procedure tegen invaren
De meeste invaarbesluiten staan gepland voor 2026 en 2027. Dan gaat het druk worden bij de klachtenloketten van pensioenuitvoerders en de rechterlijke macht, voorspelt Mark Heemskerk die een premature procedure bespreekt.
Wat is het afkoopmoment van een lijfrente?
Op 22 augustus 2023 deed Rechtbank Gelderland uitspraak over de vraag wat het moment van afkoop is van een lijfrente. Bijna een jaar later heeft de Kennisgroep van de Belastingdienst een standpunt gepubliceerd waarin de Kennisgroep aangeeft het oordeel van de Rechtbank niet te volgen. Gerard Staats kan op zijn beurt dát oordeel niet volgen.
Zal ik wachten op de verplichte AOV voor zzp’ers?
Moet je als zelfstandige de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering die er al een tijdje aan zit te komen (maar er nog niet is) afwachten? Of kom je al in actie? Over deze vraag buigt Jan van Harten zich in deze editie.