Veel zestigers tobben met de financiële invulling op weg naar het postactieve bestaan. Er zijn nogal wat mensen die in hun werkzame bestaan weinig pensioen hebben gespaard via de werkgever. Zij konden dan lijfrentestortingen doen wegens het hebben van een pensioentekort. Voor ondernemers kunnen er ook lijfrentevoorzieningen zijn uit stakingswinst of omzetting van de oudedagsreserve. Daarnaast zijn er nog veel stamrechten uit ontslagvergoedingen tot 2014. Hoe zet je deze voorzieningen optimaal in?
Resultaten
Duurzame inzetbaarheid; hoe regel je dat?
Van ‘zo vroeg mogelijk met pensioen’, zijn we naar ‘zo lang mogelijk doorwerken’ gegaan. Dat vraagt om duurzame inzetbaarheid. Hoe regel je dat en wanneer begin je ermee? En welke pensioenmogelijkheden zijn er om het zo goed mogelijk in te richten?
Pensioen flexibel inzetten als pensionering in zicht komt
De overgang van werken naar pensionering gebeurt bij voorkeur zo soepel mogelijk. Ook financieel. Flexibiliseringsmogelijkheden kunnen daarbij helpen. Denk aan vervroeging of uitstel van pensioen, deeltijdpensioen, hoog:laag of laag:hoog, het AOW-overbruggingspensioen en de mogelijkheid van uitruil.
Ontpensioneren: hoe speel je als werkgever in op deze trend?
Vroeger was het ‘done’ om zo hard mogelijk te werken, om vervolgens zo vroeg mogelijk met pensioen te gaan. Maar tijden veranderen. De arbeidsmarkt vraagt om duurzame inzetbaarheid. Werknemers die deels met pensioen gaan en deels doorwerken worden steeds gewoner net als herintredende AOW’ers. Hoe zorg je dat dat ook financieel allemaal soepel verloopt? Er is veel mogelijk, schrijven de auteurs van Pensioen Vanmorgen. Dat illustreren ze met rekenvoorbeelden.
AOW-gerechtigden werken door en zijn gelukkiger dan ooit
Ga als werkgever tijdig in gesprek met je oudere werknemers over langer doorwerken, betoogt Bart van de Wouw. Dat is goed voor de arbeidsmarkt en in veel gevallen ook goed voor de werknemer. Niet alleen voor diens portemonnee (maak ook die effecten op tijd inzichtelijk), maar ook voor het welzijn; werken zorgt voor voldoening, sociaal contact en structuur.

Verplichtstelling pensioenfonds soms niet te volgen
Op basis van de Wet verplichte deelneming bedrijfstakpensioenfonds 2000 (Wet BPF) zijn in diverse bedrijfstakken de werknemers, en hierdoor hun werkgevers, verplicht aangesloten bij het bedrijfstakpensioenfonds. Je mag van sociale partners in de bedrijfstak toch wel verwachten dat de afbakening van de bedrijfstak zodanig helder is dat een werkgever makkelijk kan achterhalen of ze binnen de bedrijfstak valt? Toch wordt hierover, doorgaans door het betreffende bedrijfstakpensioenfonds, tot aan de hoogste rechter geprocedeerd. Een uitspraak van Gerechtshof Den Haag laat zien hoever pensioenfondsen soms gaan in hun wens tot aansluiting van een werkgever.

Eerste rechtszaken tegen invaren van start
De eerste rechtszaken over invaren zijn begonnen. Zoals te verwachten leidt invaren tot veel weerstand bij ‘pensioenconsumenten’, met name bij pensioengerechtigden. Nog voordat de Wet toekomst pensioenen (Wtp) in werking trad, waren er al duizenden protestbrieven geschreven aan pensioenuitvoerders tegen het invaren.

Finale kwijting en pensioenverevening; geen gelukkig huwelijk
In een recent arrest van het Hof Arnhem-Leeuwarden stond de verevening van pensioenaanspraken centraal. Het Hof werd verzocht uitspraak te doen over de vermeende afstand tot pensioenverevening, uit hoofde van finale kwijting dan wel gerechtvaardigd vertrouwen dat geen aanspraak op pensioenverevening meer zou worden gemaakt. Een bijzonder feitencomplex maakt echter niet dat het Hof afwijkt van eerdere jurisprudentie. Wat was er aan de hand?

Hoe halen mijn (oudere) werknemers de finish?
Voor sommige werknemers kan het lastig zijn om de pensioendatum te halen. Hoe ga je daar als werkgever mee om? Over deze vraag buigt Jan van Harten zich in deze editie.

Ingezonden. Accountants zonder kennis van huwelijkse voorwaarden? Dwaling!
Wanneer een pensioen in eigen beheer wordt afgekocht, kan dat nadelig uitpakken voor de partner. Volgens financieel planner Rik Smit kan er sprake zijn van wederzijdse dwaling wanneer partijen niet adequaat zijn geadviseerd. Hij reageert met dit artikel op een bijdrage van Pensioen Vanmorgen-auteur Gerard Staats.