Het einde van belastingjaar 2021 nadert met rasse schreden. De laatste maand van het jaar vormt voor velen een tijd van bezinning. In de maand december expireren jaarlijks veel lijfrenten, zo ook in december 2021. Een extra bezinningspunt voor menigeen. Er moet tijdig een keuze worden gemaakt. Beslist men te laat over wat er met de lijfrente moet gebeuren, dan kan dit onaangename fiscale gevolgen hebben. Voorkom dat!
Resultaten
Doorbeleggen lijfrentekapitaal: leg de focus op het doel
Al jaren bevindt de reële rente zich op een zeer laag niveau. Een lage reële rente is vervelend waar het gaat om een oudedagsvoorziening zoals een lijfrente. Immers dit betekent dat een lagere uitkering wordt ontvangen voor het tot expiratie komende lijfrentekapitaal. Gelukkig is er een alternatief: doorbeleggen van het lijfrentekapitaal en zo alsnog de mogelijkheid op een hogere lijfrente-uitkering.
Pensioenpremies inhouden op salaris maar niet afdragen
Een werkgever in de detailhandel houdt van 2015 tot 2021 pensioenpremies in op het loon van zijn werknemer. De premie is niet afgedragen aan het pensioenfonds Detailhandel. Ook heeft de werknemer sinds februari 2020 geen loonspecificaties meer ontvangen en evenmin een jaaropgave 2020. Nadat het dienstverband is geëindigd op 1 januari 2021 spant de werknemer een kort geding aan (ECLI:NL:RBLIM:2021:7037).
Pensioen bij bedrijfsovername, weet wat je koopt!
Nu de markt voor bedrijfsovernames ‘booming’ is, verdient ook het onderwerp pensioen weer de nodige aandacht. Ten aanzien van een activa/passiva transactie is de wetgeving omtrent dit onderwerp redelijk overzichtelijk. De praktijk is helaas wel een stuk weerbarstiger met alle financiële gevolgen van dien.
Pensioenfonds kan werkingssfeer niet naar believen oprekken met solidariteit als argument
Een (veel)voorkomend verschijnsel: een pensioenfonds breidt met een kleine aanpassing in het verplichtstellingsbesluit haar werkingssfeer uit, met als resultaat dat meer ondernemingen zich verplicht dienen aan te sluiten bij het betrokken fonds, en er dus meer premie geïncasseerd kan worden. Niet zelden wordt deze oprekking van de werkingssfeer naar buiten toe gerechtvaardigd met het in pensioenland welbekende woord ‘solidariteit’ als adagium.
Passende compensatie en gemeenschap van goederen
In de handreiking van 30 april van dit jaar heeft de Belastingdienst aangegeven hoe een eventuele, bij de uitfasering van het PEB ontstane, belaste schenking kan worden voorkomen. Los van wat er allemaal te zeggen valt over het wel of niet sprake zijn van een belaste schenking, zijn er in de handreiking nog wel een paar puntjes aan te wijzen die de praktijk behoorlijk op het verkeerde been kunnen zetten. In deze bijdrage aandacht voor één van deze punten.
Nieuw voorstel gedeeltelijke afkoop pensioen vanaf 2023
Tijdens de Kamerbehandeling van het wetsvoorstel bedrag ineens, RVU en verlofsparen is toegezegd de inwerkingtredingsdatum van het keuzerecht bedrag ineens met één jaar op te schuiven naar 1 januari 2023. Deze extra tijd zou worden benut om met pensioenuitvoerders te bekijken welke aanpassingen noodzakelijk zijn om de uitvoerbaarheid van het wetsvoorstel te verbeteren. In zijn brief van 12 oktober 2021 geeft de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan dat dit overleg heeft plaatsgevonden en dat er een nieuw voorstel ligt.