Veel zestigers tobben met de financiële invulling op weg naar het postactieve bestaan. Er zijn nogal wat mensen die in hun werkzame bestaan weinig pensioen hebben gespaard via de werkgever. Zij konden dan lijfrentestortingen doen wegens het hebben van een pensioentekort. Voor ondernemers kunnen er ook lijfrentevoorzieningen zijn uit stakingswinst of omzetting van de oudedagsreserve. Daarnaast zijn er nog veel stamrechten uit ontslagvergoedingen tot 2014. Hoe zet je deze voorzieningen optimaal in?
Resultaten
Duurzame inzetbaarheid; hoe regel je dat?
Van ‘zo vroeg mogelijk met pensioen’, zijn we naar ‘zo lang mogelijk doorwerken’ gegaan. Dat vraagt om duurzame inzetbaarheid. Hoe regel je dat en wanneer begin je ermee? En welke pensioenmogelijkheden zijn er om het zo goed mogelijk in te richten?
Pensioen flexibel inzetten als pensionering in zicht komt
De overgang van werken naar pensionering gebeurt bij voorkeur zo soepel mogelijk. Ook financieel. Flexibiliseringsmogelijkheden kunnen daarbij helpen. Denk aan vervroeging of uitstel van pensioen, deeltijdpensioen, hoog:laag of laag:hoog, het AOW-overbruggingspensioen en de mogelijkheid van uitruil.
Ontpensioneren: hoe speel je als werkgever in op deze trend?
Vroeger was het ‘done’ om zo hard mogelijk te werken, om vervolgens zo vroeg mogelijk met pensioen te gaan. Maar tijden veranderen. De arbeidsmarkt vraagt om duurzame inzetbaarheid. Werknemers die deels met pensioen gaan en deels doorwerken worden steeds gewoner net als herintredende AOW’ers. Hoe zorg je dat dat ook financieel allemaal soepel verloopt? Er is veel mogelijk, schrijven de auteurs van Pensioen Vanmorgen. Dat illustreren ze met rekenvoorbeelden.
AOW-gerechtigden werken door en zijn gelukkiger dan ooit
Ga als werkgever tijdig in gesprek met je oudere werknemers over langer doorwerken, betoogt Bart van de Wouw. Dat is goed voor de arbeidsmarkt en in veel gevallen ook goed voor de werknemer. Niet alleen voor diens portemonnee (maak ook die effecten op tijd inzichtelijk), maar ook voor het welzijn; werken zorgt voor voldoening, sociaal contact en structuur.
De pensioenpraktijk en de single werknemer
Van oudsher zijn pensioenvoorzieningen niet alleen ingericht als oudedagsvoorziening, maar speelt de verzorgingsgedachte na overlijden van de pensioendeelnemer ook altijd een rol. Dat komt in de tweede pijler tot uitdrukking in het meeverzekeren van partnerpensioen en wezenpensioen. In de eerste pijler kennen we naast de AOW de Anw als basisvoorziening voor nabestaanden van elke Nederlands ingezetene. Maar hoe gaat de pensioenpraktijk om met een single werknemer die niet van het nabestaandenpensioen gebruik maakt?
Zelfstandig ondernemer zonder pensioen én zonder partner
Steeds meer mensen gaan single door het leven. Maar wat als je óók zelfstandige bent? In dit artikel de situaties van een zelfstandige zonder partner én een zelfstandige die na een scheiding single wordt.
Na echtscheiding zit nieuwbakken single vaak nog aan ex vast
In de nieuwe Wet Pensioenverdeling bij Scheiding wordt conversie de norm en dat past helemaal in de trend van de toenemende versingeling zegt Kees Beishuizen.
Het waarom van deze thema-editie pensioen en versingeling
In deze kwartaaleditie van Pensioen Vanmorgen speciale aandacht voor de single. Want de samenleving versingelt in hoog tempo. Wat betekent dat voor pensioenvraagstukken? De auteurs van Pensioen Vanmorgen zochten het uit.
Versingeling zal populariteit van lijfrente doen toenemen
Sinds 1950 is het aantal mensen in Nederland dat alleen woont vertienvoudigd. Volgens het CBS leven in Nederland op dit moment 3.254.000 volwassenen alleen. Over 25 jaar wordt de helft van alle woningen bewoond door een niet-samenwonende eenverdiener of een alleenstaande ouder.