Een overnemer treedt in de plaats van de overgenomen partij waar het gaat om de pensioenregeling. Wanneer na de overgang blijkt dat de overgenomen partij in het verleden de pensioenregeling incorrect heeft gewijzigd, draait de overnemer op voor de financiële schade die hieruit ontstaat.
Resultaten
Verevening van buitenlandse pensioenen
Als pensioen is opgebouwd in een Nederlandse pensioenregeling en partijen gaan scheiden, vindt verdeling plaats op grond van de Pensioenwet (PW) en de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (WVPS). Maar hoe zit het als partijen de Nederlandse nationaliteit hebben en naar Nederlands recht gehuwd zijn en het pensioen in het buitenland is opgebouwd?
Hoe werkt deeltijdpensioen?
Jan van Harten buigt zich deze maand over de vraag van een werkgever die zich afvraagt hoe om te gaan met oudere werknemers en hun wens om het rustiger aan te doen. Is deeltijdpensioen een oplossing?
Inspecteur weigert terecht aftrek lijfrentepremie stakende ondernemer
Op 19 oktober 2022 deed gerechtshof Den Bosch uitspraak in een zaak waarbij in geschil was of de stakende ondernemer in kwestie recht kon doen gelden op aftrek van een bedrag onder de noemer van stakingslijfrentepremie. Rechtbank Zeeland-West-Brabant en gerechtshof Den Bosch oordeelden dat dat niet het geval was.
Verevening bij echtscheiding: wel of geen gegarandeerde aanspraken?
De discussie over gegarandeerde uitkeringen en het afstorten van in eigen beheer opgebouwd pensioen is er een die vaak terugkomt. Het is in dat soort gevallen verstandig heel specifiek vast te leggen wat partijen nu precies bedoelen.
De nakomingsvordering, of toch schadevergoeding?
Pensioencontracten kenmerken zich door een lange looptijd. Het behoeft dan ook geen nadere toelichting dat men in procedures veelvuldig een beroep doet op verjaring. Verjaringsaspecten zijn nog niet volledig uitgekristalliseerd in de rechtspraak. Geregeld oordelen rechtbanken en gerechtshoven verschillend of een zaak verjaard is. Dat maakt de materie er niet gemakkelijker op.
Niet-ontvangen pensioen kan niet worden aangemerkt als negatief loon
Nu het uitfaseringstraject van het DGA pensioen goed en wel achter ons ligt, komen steeds meer zaken naar boven die de aandacht vragen. Zo ook de zaak die speelde bij de rechtbank te Den Haag.
De lijfrente-aftrekruimte 2021
Om voor aftrek van lijfrentepremies in aanmerking te komen, moet je klant in het bezit zijn van een box 1-lijfrente. En natuurlijk moeten op zo’n lijfrente dan ook premies zijn betaald. Niet betaald, betekent zonder meer geen aftrek. Als er lijfrentepremies zijn betaald, wil dat niet zeggen dat alles aftrekbaar is. De Wet IB 2001 kent zo zijn begrenzingen. Wil je klant nog voor 2021 voor lijfrentepremie-aftrek in aanmerking wil komen, dan moeten de premies tijdig betaald worden. Bepaal dan wel eerst de aftrekruimte!
Gedifferentieerde werknemerspremie toegestaan?
Sinds de invoering van de beschikbare premiestaffels is er al een discussie over de eigen bijdrage van de werknemer. Moeten alle werknemers dezelfde eigen bijdrage betalen, bijvoorbeeld als percentage van de pensioengrondslag, of is het ook toegestaan om de eigen bijdrage te stellen op een percentage van de stijgende beschikbare premie? Het antwoord zit in de interpretatie van de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd (WGBLA). En het PensioenAkkoord dan?
Is het einde van de jubelton in zicht?
Deze zomer heeft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën de door SEO Economisch Onderzoek opgestelde evaluatie met als titel: ‘Schenkingsvrijstelling eigen woning: hulp voor huiseigenaren met vermogende ouders’, aangeboden aan de Tweede Kamer. De centrale vraag is in hoeverre de regeling nog doeltreffend en doelmatig is. De vervolgens grote vraag is of dit evaluatierapport leidt tot het einde dan wel een beperking van de schenkingsvrijstelling eigen woning?