Over het belastingverdrag met Duitsland (inmiddels zeven jaar van kracht) worden nog regelmatig gerechtelijke procedures gevoerd. Het verdrag is helder en de jurisprudentie volgt een vaste lijn. In deze bijdrage een overzicht van een aantal recente uitspraken en een korte uiteenzetting over het verdrag.
Resultaten
Pensioen in eigen beheer en echtscheiding
Veel dga’s hebben het pensioen in eigen beheer afgekocht of omgezet in een oudedagsverplichting. Ongeveer een derde van de pensioenen in eigen beheer is premievrij voortgezet. Dus het pensioen in eigen beheer bestaat nog steeds. De reden voor het feit dat dit pensioen niet werd afgekocht of omgezet, kon gelegen zijn in het feit dat sprake was van een gescheiden dga. En ook nu blijft aandacht voor dit soort situaties geboden. Een uitspraak van rechtbank Limburg toont dit aan.
Als financieel adviseur heeft u invloed op inflatie
Wanneer we denken aan inflatie en het bewaken van de prijsstabiliteit, dan denken de meesten van u waarschijnlijk direct aan de Europese Centrale Bank (ECB). Deze heeft in drie maanden tijd de rente verhoogd van nul naar twee procent. Toch is de invloed van de ECB op de inflatie beperkt. U als adviseur hebt meer invloed op de inflatie en de negatieve gevolgen hiervan voor de financiën van uw klanten, dan de slimme mannen en vrouwen in Frankfurt.
De pensioendriehoek verder ontrafeld
Tussen werkgever, werknemer en pensioenuitvoerder tekent zich een driehoek af. Het pensioenreglement moet aansluiten op de pensioenovereenkomst. Dat gebeurt niet altijd naadloos, zie deze zaak over een werkgever die een uitvoerder aanspreekt voor een foutieve wijziging van het pensioenreglement met mogelijke indexatieclaims tot gevolg.
Opletten bij overname: is pensioenregeling in verleden rechtsgeldig gewijzigd?
Kopers moeten bij een overname niet alleen goed boekenonderzoek doen naar de pensioenregeling zelf en het mogelijke keuzerecht. Ze moeten ook (laten) beoordelen of de ‘oude’ pensioenregeling die wordt overgenomen in het verleden rechtsgeldig is gewijzigd.
Perikelen bij het afstorten van pensioen in eigen beheer; een vervolg
Een DGA die stelt dat de BV technisch failliet was ten tijde van de scheiding zodat de pensioenaanspraken van zijn ex niets waard waren. En een ex die daarentegen stelt dat de DGA excessieve bedragen aan de BV heeft onttrokken. Hoe loopt dat af?
Drie eindejaarstips voor lijfrentehouders. Wel of geen directe actie vereist?
Het einde van belastingjaar 2022 nadert met rasse schreden. Ook op het terrein van lijfrenten moeten weer belangrijke keuzes worden gemaakt. Wat is handig om nu nog te doen en wat moet je vooral nalaten, zo aan het einde van het jaar 2022? Kan er iets worden doorgeschoven naar 2023? In deze bijdrage worden drie eindejaarstips met bijbehorende aandachtspunten gegeven voor wat betreft lijfrenten.
Conversie of niet?
Zowel verevening als conversie zijn geregeld in de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wvps). Uitgangspunt van de wet is dat als er niets anders wordt afgesproken, de pensioenrechten verevend worden. Als je conversie wil, moet je dat goed opschrijven. Met naam, toenaam en artikelnummer.
Internationale aspecten Uitkering ineens
Demissionair minister Koolmees heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd hoe de uitkering ineens (10%) uitwerkt in internationale situaties. De minister geeft aan dat de belastingverdragen hierin leidend zijn. Dit zal derhalve voor verschillende landen verschillend uitpakken. Zo zijn eenmalige uitkeringen in het belastingverdrag met Frankrijk en Spanje belast in het woonland, maar met bijvoorbeeld Duitsland weer in het bronland.
Praktijkvraag
Wij hebben een vraag over het benutten van inhaalruimte. Wij hebben werknemers die inhaalruimte hebben en die willen benutten. Maar de pensioenuitvoerder werkt niet zomaar mee. Onze vraag is concreet hoe je de inhaalruimte als werknemer kunt benutten? De vraag is nu heel actueel omdat er veel werknemers zijn die hun levensloop uitgekeerd krijgen en die willen doorstorten naar hun pensioen.