De WTP is uitgesteld tot maximaal 2023. Op zich is dat niet zo erg, maar de redenen lijken wel op ‘koud water vrees’. Wel kunnen onderdelen al eerder worden ingevoerd, maar dat verwacht ik toch niet.

De WTP is uitgesteld tot maximaal 2023. Op zich is dat niet zo erg, maar de redenen lijken wel op ‘koud water vrees’. Wel kunnen onderdelen al eerder worden ingevoerd, maar dat verwacht ik toch niet.
Volgens Hof Den Bosch[1] moet de beoordeling van de premieplicht uitsluitend plaatsvinden door de SVB en de bestuursrechter. De Hoge Raad casseert de uitspraak van het Hof. De Belastingdienst is verplicht om premie volksverzekeringen te heffen aan de hand van de toepasselijke regelgeving[2].
Onze vraag heeft te maken met het nieuwe pensioenstelsel en gaat over werknemers die bijna met pensioen gaan. Regelmatig vragen werknemers ons of ze vanwege het nieuwe pensioenstelsel juist eerder of misschien juist later met pensioen moeten gaan. Er zijn werknemers die denken dat als ze nu met pensioen gaan, dat ze dan geen ‘last’ hebben van het nieuwe stelsel. Er zijn ook werknemer die juist later met pensioen willen om te profiteren van het nieuwe stelsel. Wat is voor werknemers het beste om te doen?
DNB gaat de pensioenuitvoeringsorganisaties (PUO’s) meer betrekken in het toezicht op pensioenfondsen. Deze PUO-gerichte aanpak volgt op een in 2019 en 2020 uitgevoerde pilot. DNB heeft de uitkomsten van de pilots weergegeven in het recente rapport “PUO-gericht toezicht”. De belangrijkste conclusies zijn volgens de toezichthouder als volgt.
Het was eind 2008. We zaten midden in de kredietcrisis en overal ter wereld vielen banken om. Het ter discussie stellen van ons geldsysteem was populair. Niet geremd door kennis van zaken riepen mensen dat we terug moesten naar de goudstandaard, dat de dollar zou vallen en de euro zou ophouden te bestaan.
Het Centraal Planbureau (CPB) pleit in haar publicatie ‘Sturen naar vermogen: De vermogensopbouw bezien vanuit de levensloop’ voor meer flexibele mogelijkheden om de vermogensopbouw van consumenten gedurende hun gehele levensloop optimaal vorm te kunnen geven.
Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen (CAP) heeft aangepaste versies gepubliceerd van twee handreikingen: de Handreiking vaststellen compensatie ter voorkoming van een belaste schenking bij uitfasering pensioen in eigen beheer en de Handreiking voor de interpretatie van het begrip ‘Regeling voor vervroegde uittreding’.
Demissionair minister Wouter Koolmees heeft de Tweede Kamer op 10 mei jl. laten weten dat de ingangsdatum van de Wet Toekomst Pensioenen wordt uitgesteld naar 1 januari 2023. Mogelijk kunnen sommige onderdelen in overleg met alle betrokken partijen alsnog eerder dan 1 januari 2023 ingaan.
Op grond van de Wet werk en zekerheid (Wwz) heeft een werknemer bij een ontbinding van de arbeidsovereenkomst normaliter recht op de transitievergoeding. Pensioenschade maakt hiervan geen onderdeel uit. Indien sprake is van ernstig verwijtbaar handelen door de werkgever kan ook aanspraak gemaakt worden op een billijke vergoeding. Daarvan kan pensioenschade wél onderdeel uitmaken.
Minister Koolmees stuurde onlangs een brief naar de Kamer over de keuzemogelijkheden bij pensioenregeling. Bij de brief was een tenenkrommend rapport gesloten, waaruit weer eens duidelijk werd hoe stevig de overconfidence bias geworteld is in het brein van de traditionele pensioen(fonds)denkers. Op zijn rapport zijn vier dingen aan te merken: het is ingenomen, slaat de plank mis als het gaat om behavioral finance, trekt conclusies die niet getrokken kunnen worden en bevat feitelijk onjuistheden.
Pensioen Vanmorgen (PV) is een nieuwsbrief en platform voor accountants en iedereen die regelmatig zijn of haar klant moet adviseren over pensioenen en daarom goed op de hoogte moet zijn van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van pensioenen.
Pensioen Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers Vanmorgen