Binnen pensioen- en lijfrenteproducten wordt steeds vaker gebruikgemaakt van life-cycle-beleggingsproducten. De verwachting is dat dit aanbod de komende jaren verder zal toenemen. De grote vraag is of deze vorm van beleggen wel bijdraagt aan het doel van de klant/ deelnemer: namelijk een zo goed mogelijk pensioen waarmee hij zijn gewenste levensstijl zo lang mogelijk kan bekostigen.
Resultaten
Aansprakelijkheid bestuurder voor premieachterstand
Op basis van de Wet verplichte deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds 2000 (Wet BPF) kan voor werknemers in een bepaalde bedrijfstak deelname in een bedrijfstakpensioenfonds verplicht worden gesteld. De werkgever is gehouden de verschuldigde premie te voldoen. De Wet BPF biedt vervolgens aan het fonds de mogelijkheid om de bestuurder aansprakelijk te stellen bij een premieachterstand. De vraag is of dit altijd lukt.
Slapend dienstverband, maar dan net even anders
Wat wanneer een werkgever na twee jaar ziekte een slapend dienstverband in stand houdt en pensioenpremies blijft afdragen? Kan de werknemer dan op later datum toch nog aanspraak maken op beëindiging van het dienstverband en een transitievergoeding? Geldt de Xella-beschikking hier?
Komt de inhaalruimte te vervallen?
Jan van Harten buigt zich deze maand over de vraag van een werkgever over het inhalen van pensioentekorten. Komt die ruimte in het nieuwe pensioenstelsel te vervallen?
Besluit Pensioenen Internationale Organisaties
Een specifiek onderdeel van de pensioenmaterie betreft de fiscale behandeling van pensioenen opgebouwd bij internationale organisaties. Onlangs is hierover een besluit (besluit van 19 augustus 2022, nr. 2022-206968) verschenen dat de doelstelling heeft hier wat meer duidelijkheid in te brengen.
Stop Plunderen Duitse Pensioenen
De ietwat provocerende titel van deze bijdrage is wellicht wat anders dan u gewend bent. Het is echter de naam van een actiegroep die protesteert tegen de –in zijn ogen- onrechtvaardige gevolgen van het Belastingverdrag met Duitsland dat in 2012 is gesloten. Op 9 juni 2022 gaf de staatssecretaris van Financiën-Fiscaliteit en Belastingdienst zijn reactie op vragen en opmerkingen uit de Tweede Kamer.
ODV omzetten in lijfrente. Eindelijk zoals het is bedoeld.
Op 22 juni 2022 heeft de staatssecretaris van Financiën in een besluit een belangrijke goedkeuring gepubliceerd. Eentje waar de praktijk ook al jaren op zat te wachten. En onder het motto “beter laat dan nooit” is het nu dan eindelijk zo ver.
“Onderzoeksrapport variabele uitkeringen”
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een “Onderzoeksrapport variabele uitkeringen” gepubliceerd. Uit dit onderzoek naar de Wet verbeterde premieregeling (Wvp) blijkt dat niet alle pensioenuitvoerders bij de ontwikkeling van variabele pensioenproducten voldoende rekening houden met de kenmerken en behoeften van deelnemers, zoals de risico’s die ze willen en kunnen nemen. Ook begeleiden ze deelnemers niet altijd goed bij de keuze tussen een variabele of een vastgestelde pensioenuitkering.
Rapport kosten(in)transparantie pensioenfondsen gepubliceerd
Op 1 april heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een rapport over kostentransparantie van pensioenfondsen gepubliceerd. In dit rapport komt naar voren dat bij meer dan de helft van de pensioenfondsen niet correct wordt gerapporteerd over de gemaakte kosten en dat ook de toelichting op deze kosten te wensen over laat.
Lijfrenteperikelen bij inbreng onderneming, een kleine opfrisser
Recent heeft de Hoge Raad in een arrest bevestigd dat het zogenaamde ‘kasrondje’ bij het bedingen van een lijfrente in het kader van de inbreng van een onderneming in een BV (nog steeds) niet is toegestaan. Hoewel dit toch een punt is dat al een aantal jaren duidelijk is verankerd in wetgeving en jurisprudentie blijven belastingplichtigen het proberen. Ook bij een voorgenomen dooroverdracht van de onderneming na inbreng en de cumulatie van de vrijstellingen voor de stakingslijfrente blijken nog vaak misverstanden te zijn. Vandaar in deze bijdrage een kleine opfrisser.