Soms gebeurt waar je als ex-echtgenote eigenlijk altijd bang voor bent. Het deel van het pensioen waar jij recht op hebt, is ondergebracht in een Pensioen BV. Op een gegeven moment is het geld daar op. Wat dan?
Resultaten
Proefschrift: voorwaarden aan grensoverschrijdende waardeoverdracht belemmeren vrij verkeer werknemers
Erik Schouten, vaste auteur van Pensioen Vanmorgen, promoveerde in november aan de Vrije Universiteit Amsterdam op zijn proefschrift met de titel ‘Fiscale Europeesrechtelijke aspecten van grensoverschrijdend pensioenverkeer. Een onderzoek naar Nederlandse fiscale wet- en regelgeving betreffende werknemers en pensioenuitvoerders’. In dit artikel geeft hij een voorproefje.
Samenloop RVU-uitkering met (tijdelijk verhoogde) pensioenuitkering; invloed op RVU-drempelvrijstelling?
Met ingang van 1 januari 2021 is een tijdelijke versoepeling van de RVU-regeling, de tijdelijke RVU-(drempel)vrijstelling, ingevoerd. Recent is door de Belastingdienst een vraag en antwoord gepubliceerd waarin de vraag centraal staat of de tijdelijke RVU-drempelvrijstelling wordt beperkt indien de RVU-gerechtigde gelijktijdig een (tijdelijk verhoogde) pensioenuitkering ontvangt.
Passende compensatie en fictieve commerciële conversiewaarde
In de handreiking van 30 april van dit jaar heeft de belastingdienst aangegeven hoe een eventuele, bij de uitfasering van het PEB ontstane, belaste schenking kan worden voorkomen. Los van wat er allemaal te zeggen valt over het wel of niet sprake zijn van een belaste schenking, zijn er in de handreiking nog wel een paar puntjes aan te wijzen die de praktijk behoorlijk op het verkeerde been kunnen zetten. Vorige keer heb ik het gehad over schenkingsaspecten bij algehele gemeenschap van goederen. In deze bijdrage aandacht voor het begrip fictieve commerciële conversiewaarde.
Vervallen voorwaardelijk pensioen, moet werkgever compenseren?
Bij de aanpassing van de fiscale pensioenwetgeving in 2005 is de mogelijkheid geïntroduceerd om een voorwaardelijk pensioen toe te kennen. Aan het daadwerkelijk ontvangen van het pensioen worden de nodige spelregels verbonden. De vraag is wat er met het voorwaardelijk pensioen gebeurt als de werknemer uiteindelijk niet aan deze spelregels voldoet en dit de schuld is van de werkgever.
Wat kunnen we doen voor onze zieke ex-werknemer?
Jan van Harten buigt zich deze maand over een praktijkvraag van een werkgever die iets wil betekenen voor de partner van een ongeneeslijk zieke ex-werknemer.
Pensioenfonds moet kandidaat-notaris alsnog ouderdomspensioen, PVI en AOP toekennen
Recent heeft Gerechtshof Amsterdam[1] zich gebogen over de vraag of een kandidaat-notaris, die als gevolg van arbeidsongeschiktheid was ontslagen, jegens het pensioenfonds danwel de werkgever alsnog aanspraak kon maken op ouderdomspensioen, premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid en arbeidsongeschiktheidspensioen.