Hoe zit het ook alweer precies met de pensioentransitie? Als werknemer maar ook als werkgever kun je soms het overzicht verliezen op het pensioendossier. Tien vragen én tien antwoorden over het nieuwe stelsel. Bewaar, print uit, hang op.

Hoe zit het ook alweer precies met de pensioentransitie? Als werknemer maar ook als werkgever kun je soms het overzicht verliezen op het pensioendossier. Tien vragen én tien antwoorden over het nieuwe stelsel. Bewaar, print uit, hang op.
In eigen beheer worden onderhoudsvoorzieningen uitgevoerd met verschillende herkomsten. Staking van de onderneming, ontslagvergoedingen, DGA-pensioen en de ODV als spin-off daarvan. Het overdragen (afstorten) van dergelijke voorzieningen naar een professionele verzekeraar of bank kan eigenlijk altijd wel. Als de gerechtigde maar niet al te oud is. Maar kan zo’n voorziening ook worden overgedragen aan een andere BV? Wat zijn de regels daarbij en wat zijn aandachtspunten?
Je werknemers via een lijfrenteaanbieder een oudedagsvoorziening op laten bouwen in plaats van een pensioenregeling voor ze optuigen. Het kan en het gebeurt. Kees Beishuizen duikt in de voor- en nadelen.
Wat is onder de nieuwe wet de invloed van parttime werken op het partnerpensioen? En hoe pakt het partnerpensioen uit wanneer je vergelijkt tussen de ’oude pensioenwetgeving’ en na aanpassing conform de Wet toekomst pensioenen? Ron Mulder zocht het uit en rekent het voor.
Voor u ligt de eerste editie van Pensioen Vanmorgen van 2025 met waardevolle pensioeninformatie. Er is aandacht voor de Wtp zowel in de breedte (de meest gestelde vragen én de antwoorden) als in de diepte (het nieuwe partnerpensioen). Maar ook komt de lijfrente voorbij als mogelijk alternatief voor een pensioenregeling en is er aandacht voor onderhoudsvoorzieningen in eigen beheer: hoe zit het met de overdracht naar een andere BV?
Van oudsher zijn pensioenvoorzieningen niet alleen ingericht als oudedagsvoorziening, maar speelt de verzorgingsgedachte na overlijden van de pensioendeelnemer ook altijd een rol. Dat komt in de tweede pijler tot uitdrukking in het meeverzekeren van partnerpensioen en wezenpensioen. In de eerste pijler kennen we naast de AOW de Anw als basisvoorziening voor nabestaanden van elke Nederlands ingezetene. Maar hoe gaat de pensioenpraktijk om met een single werknemer die niet van het nabestaandenpensioen gebruik maakt?
Steeds meer mensen gaan single door het leven. Maar wat als je óók zelfstandige bent? In dit artikel de situaties van een zelfstandige zonder partner én een zelfstandige die na een scheiding single wordt.
In de nieuwe Wet Pensioenverdeling bij Scheiding wordt conversie de norm en dat past helemaal in de trend van de toenemende versingeling zegt Kees Beishuizen.
In deze kwartaaleditie van Pensioen Vanmorgen speciale aandacht voor de single. Want de samenleving versingelt in hoog tempo. Wat betekent dat voor pensioenvraagstukken? De auteurs van Pensioen Vanmorgen zochten het uit.
Sinds 1950 is het aantal mensen in Nederland dat alleen woont vertienvoudigd. Volgens het CBS leven in Nederland op dit moment 3.254.000 volwassenen alleen. Over 25 jaar wordt de helft van alle woningen bewoond door een niet-samenwonende eenverdiener of een alleenstaande ouder.
Pensioen Vanmorgen (PV) is een nieuwsbrief en platform voor accountants en iedereen die regelmatig zijn of haar klant moet adviseren over pensioenen en daarom goed op de hoogte moet zijn van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van pensioenen.
Pensioen Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers Vanmorgen