Je werknemers via een lijfrenteaanbieder een oudedagsvoorziening op laten bouwen in plaats van een pensioenregeling voor ze optuigen. Het kan en het gebeurt. Kees Beishuizen duikt in de voor- en nadelen.

Je werknemers via een lijfrenteaanbieder een oudedagsvoorziening op laten bouwen in plaats van een pensioenregeling voor ze optuigen. Het kan en het gebeurt. Kees Beishuizen duikt in de voor- en nadelen.
Van ‘zo vroeg mogelijk met pensioen’, zijn we naar ‘zo lang mogelijk doorwerken’ gegaan. Dat vraagt om duurzame inzetbaarheid. Hoe regel je dat en wanneer begin je ermee? En welke pensioenmogelijkheden zijn er om het zo goed mogelijk in te richten?
De overgang van werken naar pensionering gebeurt bij voorkeur zo soepel mogelijk. Ook financieel. Flexibiliseringsmogelijkheden kunnen daarbij helpen. Denk aan vervroeging of uitstel van pensioen, deeltijdpensioen, hoog:laag of laag:hoog, het AOW-overbruggingspensioen en de mogelijkheid van uitruil.
Vroeger was het ‘done’ om zo hard mogelijk te werken, om vervolgens zo vroeg mogelijk met pensioen te gaan. Maar tijden veranderen. De arbeidsmarkt vraagt om duurzame inzetbaarheid. Werknemers die deels met pensioen gaan en deels doorwerken worden steeds gewoner net als herintredende AOW’ers. Hoe zorg je dat dat ook financieel allemaal soepel verloopt? Er is veel mogelijk, schrijven de auteurs van Pensioen Vanmorgen. Dat illustreren ze met rekenvoorbeelden.
Ga als werkgever tijdig in gesprek met je oudere werknemers over langer doorwerken, betoogt Bart van de Wouw. Dat is goed voor de arbeidsmarkt en in veel gevallen ook goed voor de werknemer. Niet alleen voor diens portemonnee (maak ook die effecten op tijd inzichtelijk), maar ook voor het welzijn; werken zorgt voor voldoening, sociaal contact en structuur.
Veel werkgevers zullen hun pensioenregeling de komende jaren moeten wijzigen. Hiervoor zullen ze een beroep moeten doen op de instemming van hun werknemers, dan wel (willen) overgaan tot het eenzijdig wijzigen van de pensioenregeling. Daarbij moet ook het instemmingsrecht van de ondernemingsraad (OR) niet worden vergeten. Hoe verhouden de OR en de werknemer zich tot elkaar?
Dat alle pensioenregelingen in de komende jaren aangepast moeten worden aan de nieuwe pensioenwetgeving (PensioenAkkoord) lijkt inmiddels wel een feit. Na het principe akkoord uit 2019 en het definitieve akkoord uit 2020 liggen er inmiddels concept wetteksten waar de markt zijn input op heeft kunnen geven. En de Kennisgroep Pensioenen van de belastingdienst beantwoord zelfs al vragen over het nieuwe pensioenstelsel. Maar wat nu als de pensioenregeling al gebaseerd is op het voorgeschreven pensioensysteem?
Pensioen Vanmorgen (PV) is een nieuwsbrief en platform voor accountants en iedereen die regelmatig zijn of haar klant moet adviseren over pensioenen en daarom goed op de hoogte moet zijn van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van pensioenen.
Pensioen Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers Vanmorgen