Als gevolg van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) moeten alle pensioentoezeggingen aangepast worden. Toch zijn er de nodige verschillen, met name ook afhankelijk van de soort uitvoerder. Hieronder een overzicht van de bestaande pensioenregelingen en de gevolgen van de Wtp. Het overgangsregime loopt overigens tot 2028 en niet meer tot 2027.
Resultaten
Ben Schuurman (Belastingdienst) over nieuwe pensioenwet: ‘We verwachten een hoop vooroverleg’
Vanuit fiscaal oogpunt wordt ons pensioenstelsel een stuk eenvoudiger stelt Ben Schuurman, voorzitter van het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen van de Belastingdienst. Dat neemt niet weg dat hij een hoop vragen verwacht van fondsen, werkgevers en adviseurs. ‘We zitten er klaar voor.’ In gesprek over lumpsum, compensatie, pensioenplicht en indexatie. Met een expert die zijn eigen pensioen nog even uitstelt.
Beleggingsrendement wordt uithangbord; hoe presteren fondsen en verzekeraars?
De vergrijzing in Nederland gecombineerd met de lage rentestand, maakt de transitie naar een nieuw pensioenstelsel gebaseerd op enkel Defined Contribution (DC) onvermijdelijk. In het nieuwe stelsel worden geen Defined Benefits (DB) garanties meer afgegeven en stappen alle pensioenuitvoerders over op een pensioenopbouw gebaseerd op beleggingen. Wat gaat dat betekenen voor de rendementen?
Wacht niet te lang met het transitieplan! Twee rekenvoorbeelden.
Er staan in het kader van de Wet Toekomst Pensioenen zo’n 50.000 verzekerde pensioenregelingen op de rol om te worden opgeleverd in de periode 2022-2024! Als werkgever moet je een hoop keuzes maken. Een transitieplan schrijven is geen sinecure. In dit artikel twee rekenvoorbeelden van werkgevers met verschillende wensen.
Instemming en de nieuwe pensioenwet; hoe werkt het?
Per 2023 gaat de Wet Toekomst Pensioenen (waarschijnlijk) in. Vanaf dat moment kunnen alle pensioenregelingen gewijzigd worden. Per 2027 móeten alle regelingen gewijzigd zijn! Een verplichte premieovereenkomst met een flatrate-premie voor alle werknemers is dan het verplicht fiscale én civiele uitgangspunt.
Einde aan one size fits all-pensioen!
Met de komst van de Wet Toekomst Pensioenen kan er naar hartenlust worden gespeeld met het pensioen vanuit persoonlijke keuzes. Maar ook bestaande mogelijkheden zoals deeltijdpensioen en demotie kunnen veel meer en beter ingezet worden.
WTP is uitgesteld tot maximaal 2023
De WTP is uitgesteld tot maximaal 2023. Op zich is dat niet zo erg, maar de redenen lijken wel op ‘koud water vrees’. Wel kunnen onderdelen al eerder worden ingevoerd, maar dat verwacht ik toch niet.
Wet Toekomst Pensioenen Consultatie
De consultatie van de Wet Toekomst Pensioenen (WTP) is afgerond. Veel nieuws heeft het niet opgeleverd. De discussie gaat met name over de (onwenselijke) verschillen tussen de nieuwe pensioenovereenkomst de verbeterde premieregeling.
Pensioen wordt minder zeker en zéker minder!
Pensioen wordt minder zeker en zeker minder, dat is de weinig opbeurende slogan die volgens hoogleraar Mark Heemskerk nog steeds ‘klopt als een bus’. Hij kijkt kritisch naar het pensioenakkoord en maakt zich vooral zorgen om de werknemers met de lagere inkomens. ‘Daar wordt de rekening gepresenteerd.’
Wet Toekomst Pensioenen: een majeure operatie
De Wet Toekomst Pensioenen is de uitwerking van het PensioenAkkoord 2020. In het nieuwe pensioensysteem gaan we van een zogenaamde (al dan niet voorwaardelijk gegarandeerde) uitkeringsovereenkomst (eindloon of middelloon) naar een premieovereenkomst, in meerdere varianten. Voor iedereen