Demissionair minister Koolmees heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd hoe de uitkering ineens (10%) uitwerkt in internationale situaties. De minister geeft aan dat de belastingverdragen hierin leidend zijn. Dit zal derhalve voor verschillende landen verschillend uitpakken. Zo zijn eenmalige uitkeringen in het belastingverdrag met Frankrijk en Spanje belast in het woonland, maar met bijvoorbeeld Duitsland weer in het bronland.
Resultaten
CPB-publicatie: De vermogensopbouw bezien vanuit de levensloop
Het Centraal Planbureau (CPB) pleit in haar publicatie ‘Sturen naar vermogen: De vermogensopbouw bezien vanuit de levensloop’ voor meer flexibele mogelijkheden om de vermogensopbouw van consumenten gedurende hun gehele levensloop optimaal vorm te kunnen geven.
Centraal Aanspreekpunt Pensioenen publiceert aangepaste handreikingen
Het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen (CAP) heeft aangepaste versies gepubliceerd van twee handreikingen: de Handreiking vaststellen compensatie ter voorkoming van een belaste schenking bij uitfasering pensioen in eigen beheer en de Handreiking voor de interpretatie van het begrip ‘Regeling voor vervroegde uittreding’.
Wet Toekomst Pensioenen uitgesteld
Demissionair minister Wouter Koolmees heeft de Tweede Kamer op 10 mei jl. laten weten dat de ingangsdatum van de Wet Toekomst Pensioenen wordt uitgesteld naar 1 januari 2023. Mogelijk kunnen sommige onderdelen in overleg met alle betrokken partijen alsnog eerder dan 1 januari 2023 ingaan.
“Onderzoeksrapport variabele uitkeringen”
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een “Onderzoeksrapport variabele uitkeringen” gepubliceerd. Uit dit onderzoek naar de Wet verbeterde premieregeling (Wvp) blijkt dat niet alle pensioenuitvoerders bij de ontwikkeling van variabele pensioenproducten voldoende rekening houden met de kenmerken en behoeften van deelnemers, zoals de risico’s die ze willen en kunnen nemen. Ook begeleiden ze deelnemers niet altijd goed bij de keuze tussen een variabele of een vastgestelde pensioenuitkering.
Streep door 45-dienstjarenregeling?
Een van de pijlers van het PensioenAkkoord is dat mensen gezond werkend hun pensioen moeten kunnen bereiken. In dit kader werd ook afgesproken te onderzoeken of het mogelijk is om het moment van pensioneren te koppelen aan het aantal dienstjaren. In dat kader is op 29 januari 2021 is het rapport ‘Onderzoek 45 dienstjaren’ gepubliceerd, waarin de 45-dienstjarenregeling is onderzocht.
Nieuw V&A 21-005 gepubliceerd
Op 19 maart jl. heeft het CAP een nieuw V&A 21-005 gepubliceerd. Dit V&A behandelt de vraag of de verzekering van een uitkering van pensioenkapitaal bij vooroverlijden kan worden gecombineerd met partnerpensioen dat op risicobasis is verzekerd.
Wetsvoorstel afkoop kleine nettopensioenen en -lijfrenten ter consultatie voorgelegd
Op 22 maart 2021 is het wetsvoorstel ‘Wijziging van de Pensioenwet, de Wet verplichte beroepspensioenregeling en de Wet inkomstenbelasting 2001 in verband met aanpassing van de regeling voor waardeoverdracht en invoering van afkoop klein nettopensioen en nettolijfrente’ ter internetconsultatie aangeboden.
Plan van aanpak automatische waardeoverdracht kleine pensioenen
Op 16 maart is het plan van aanpak voor de gefaseerde automatische waardeoverdracht van kleine pensioenen in de Staatscourant gepubliceerd. Het plan van Minister Koolmees ziet op aanspraken op kleine pensioenen die zijn ontstaan voor 1 januari 2018.
Handreiking interpretatie begrip “Regeling voor vervroegde uittreding” geactualiseerd
De Belastingdienst heeft de handreiking voor de interpretatie van het begrip “Regeling voor vervroegde uittreding” als bedoeld in artikel 32ba Wet LB 1964 geactualiseerd.