Over de werkingssfeer van bedrijfstakpensioenfondsen is al het nodige gezegd en geschreven. Het verplichtstellingsbesluit van het pensioenfonds moet voldoende duidelijk zijn voor een werkgever zodat deze, zonder aanvullende onofficiële toelichting, kan beoordelen of een aansluiting voor hem verplicht is. Onlangs heeft Gerechtshof ’s-Hertogenbosch aan de discussie een nieuw fenomeen toegevoegd: de toets van de redelijkheid en billijkheid
Resultaten
Handig handvat: hoe vermindert de pensioenaangroei de jaarruimte?
Met de inwerkingtreding van de Wet toekomst pensioenen (Wtp) per 1 juli 2023 zijn flink wat wijzigingen in het lijfrenteregime doorgevoerd. Sommige bepalingen hebben pas werking gekregen vanaf 2024, zoals de wijziging in de vermindering in verband met opbouw van pensioenaanspraken binnen de berekening van de jaarruimte. Er zijn verschillende manieren van pensioenimputatie. Welke wijze van pensioenimputatie van toepassing is op een bepaalde deelnemer aan een pensioenregeling, wordt in dit artikel uitgelegd.
Premature procedure tegen invaren
De meeste invaarbesluiten staan gepland voor 2026 en 2027. Dan gaat het druk worden bij de klachtenloketten van pensioenuitvoerders en de rechterlijke macht, voorspelt Mark Heemskerk die een premature procedure bespreekt.
Wat is het afkoopmoment van een lijfrente?
Op 22 augustus 2023 deed Rechtbank Gelderland uitspraak over de vraag wat het moment van afkoop is van een lijfrente. Bijna een jaar later heeft de Kennisgroep van de Belastingdienst een standpunt gepubliceerd waarin de Kennisgroep aangeeft het oordeel van de Rechtbank niet te volgen. Gerard Staats kan op zijn beurt dát oordeel niet volgen.
Zal ik wachten op de verplichte AOV voor zzp’ers?
Moet je als zelfstandige de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering die er al een tijdje aan zit te komen (maar er nog niet is) afwachten? Of kom je al in actie? Over deze vraag buigt Jan van Harten zich in deze editie.
Werkgever wil af van onzekere indexatiekosten over eerdere aanspraken
Werkgevers die de toeslagverlening van een bepaald fonds volgen, kunnen met hoge kosten worden geconfronteerd. Linda Evers bespreekt het geval van een werkgever die ook voor eerder opgebouwde pensioenaanspraken bij een verzekeraar, de indexatie van de nieuwe uitvoerder volgt en daar vergeefs onderuit probeert te komen.
Afkoop van in lijfrente omgezette ODV interessant?
Op 10 juli 2024 hebben de Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting en de Kennisgroep formeel recht een belangrijk standpunt gepubliceerd. Het standpunt heeft te maken met de tegenbewijsregeling revisierente voor een geruisloos omgezette ODV in een lijfrente. De kennisgroepen concluderen dat er voor de tegenbewijsregeling een nieuwe aanspraak ontstaat op het moment van de omzetting van de ODV in een lijfrente. Wat betekent dit en wat kan de adviseur ermee?
Flexibele overgang van werken naar pensioen: derde pijler kan helpen!
Veel zestigers tobben met de financiële invulling op weg naar het postactieve bestaan. Er zijn nogal wat mensen die in hun werkzame bestaan weinig pensioen hebben gespaard via de werkgever. Zij konden dan lijfrentestortingen doen wegens het hebben van een pensioentekort. Voor ondernemers kunnen er ook lijfrentevoorzieningen zijn uit stakingswinst of omzetting van de oudedagsreserve. Daarnaast zijn er nog veel stamrechten uit ontslagvergoedingen tot 2014. Hoe zet je deze voorzieningen optimaal in?
Duurzame inzetbaarheid; hoe regel je dat?
Van ‘zo vroeg mogelijk met pensioen’, zijn we naar ‘zo lang mogelijk doorwerken’ gegaan. Dat vraagt om duurzame inzetbaarheid. Hoe regel je dat en wanneer begin je ermee? En welke pensioenmogelijkheden zijn er om het zo goed mogelijk in te richten?
Pensioen flexibel inzetten als pensionering in zicht komt
De overgang van werken naar pensionering gebeurt bij voorkeur zo soepel mogelijk. Ook financieel. Flexibiliseringsmogelijkheden kunnen daarbij helpen. Denk aan vervroeging of uitstel van pensioen, deeltijdpensioen, hoog:laag of laag:hoog, het AOW-overbruggingspensioen en de mogelijkheid van uitruil.