Hoe zit het ook alweer precies met de pensioentransitie? Als werknemer maar ook als werkgever kun je soms het overzicht verliezen op het pensioendossier. Tien vragen én tien antwoorden over het nieuwe stelsel. Bewaar, print uit, hang op.

Hoe zit het ook alweer precies met de pensioentransitie? Als werknemer maar ook als werkgever kun je soms het overzicht verliezen op het pensioendossier. Tien vragen én tien antwoorden over het nieuwe stelsel. Bewaar, print uit, hang op.
In eigen beheer worden onderhoudsvoorzieningen uitgevoerd met verschillende herkomsten. Staking van de onderneming, ontslagvergoedingen, DGA-pensioen en de ODV als spin-off daarvan. Het overdragen (afstorten) van dergelijke voorzieningen naar een professionele verzekeraar of bank kan eigenlijk altijd wel. Als de gerechtigde maar niet al te oud is. Maar kan zo’n voorziening ook worden overgedragen aan een andere BV? Wat zijn de regels daarbij en wat zijn aandachtspunten?
Je werknemers via een lijfrenteaanbieder een oudedagsvoorziening op laten bouwen in plaats van een pensioenregeling voor ze optuigen. Het kan en het gebeurt. Kees Beishuizen duikt in de voor- en nadelen.
Wat is onder de nieuwe wet de invloed van parttime werken op het partnerpensioen? En hoe pakt het partnerpensioen uit wanneer je vergelijkt tussen de ’oude pensioenwetgeving’ en na aanpassing conform de Wet toekomst pensioenen? Ron Mulder zocht het uit en rekent het voor.
Voor u ligt de eerste editie van Pensioen Vanmorgen van 2025 met waardevolle pensioeninformatie. Er is aandacht voor de Wtp zowel in de breedte (de meest gestelde vragen én de antwoorden) als in de diepte (het nieuwe partnerpensioen). Maar ook komt de lijfrente voorbij als mogelijk alternatief voor een pensioenregeling en is er aandacht voor onderhoudsvoorzieningen in eigen beheer: hoe zit het met de overdracht naar een andere BV?
Keuzebegeleiding behoort (straks) tot het takenpakket van pensioenuitvoerders. De hamvraag is: kan de deelnemer een goede keuze maken? Theo Gommer vraagt het zich ernstig af. De financiële geletterdheid van de gemiddelde deelnemer is immers niet hoog. Verdere ondersteuning door uitvoerder, werkgever en/of (eigen) adviseur lijkt hem dan ook nodig.
In het vierde kwartaal van 2024 werd al een aantal verzekerde regelingen aangepast aan de Wet toekomst pensioenen, langzaam komen de werkgevers op gang. Bart van de Wouw begeleidt veel organisaties in deze transitie en deelt tien praktische tips.
Op 18 oktober 2024 hebben sociale partners en het kabinet een deal gesloten over een verlenging van de vroegpensioenregeling. Theo Willemssen bespreekt wat dat betekent voor nieuwe RVU’s. Ook wijst hij op andere mogelijkheden om de overgang van werk naar pensioen geleidelijker te laten verlopen.
De invoering van een bedrag ineens op pensioendatum, is een stap dichterbij gekomen. De Tweede Kamer heeft op 8 oktober het wetsvoorstel Wet herziening bedrag ineens aangenomen. Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat, dan zou de afkoopregeling op zijn vroegst ingaan op 1 juli 2025. Wat komt daar allemaal bij kijken?
Het is aan te raden om vanaf het kalenderjaar 2025 de verschillende ingangsdata van de oudedagsvoorzieningen in de BV scherp op het netvlies te hebben, zegt Kees Beishuizen in deze bijdrage. Het missen van een ingangsdatum kan als gevolg van de Fiscale Verzamelwet 2025 grote gevolgen hebben.
Pensioen Vanmorgen (PV) is een nieuwsbrief en platform voor accountants en iedereen die regelmatig zijn of haar klant moet adviseren over pensioenen en daarom goed op de hoogte moet zijn van nieuws en ontwikkelingen op het gebied van pensioenen.
Pensioen Vanmorgen is een uitgave van MOCuitgevers Vanmorgen